
Beethoven, Marie Curie, rauri si pasari: variante de imagini pentru noile bancnote euro
Compozitorul german Ludwig van Beethoven, maestru al notelor muzicale, ar putea fi unul dintre chipurile euro, fiind pentru prima data cand bancnotele monedei UE sunt reinnoite, potrivit The Guardian.
A inceput in 2021, cu o consultare publica si doua grupuri consultative multidisciplinare, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a selectat doua teme pentru noul design.
Banca a solicitat sugestii de design pe una dintre cele doua teme posibile: "personalitati europene emblematice care au contribuit la construirea patrimoniului cultural al Europei" - inclusiv Maria Callas, Beethoven, Marie Curie, Miguel de Cervantes si Leonardo da Vinci - sau rauri si pasari "care evidentiaza rezilienta si diversitatea ecosistemelor naturale ale Europei".
Christine Lagarde, presedintele BCE, a declarat ca bancnotele trebuiau sa fie modernizate pentru prima data de la lansarea lor la 1 ianuarie 2002. "Dupa 20 de ani, este timpul sa revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai usor de inteles pentru europenii de toate varstele si din toate mediile", a declarat ea. "Noile bancnote vor simboliza identitatea noastra europeana comuna si diversitatea care ne face puternici".
Exista doua tabele de optiuni: o bancnota de 5 euro cu artista de opera Callas, pe al carei revers vor fi prezenti artisti stradali care vor distra trecatorii, sau o bancnota de 10 euro cu Beethoven, insotita de "un festival de cantece cu un cor de copii si tineri adulti care canta". Bertha von Suttner (200 de euro), pacifista austriaca si prima femeie care a castigat premiul Nobel pentru Pace, se pare ca valoreaza de 10 ori mai mult decat omul de stiinta polonezo-francez Marie Curie, o optiune pentru cei 20 de euro.
O alta optiune, pentru bancnota de 200 de euro este prevazut un peisaj marin cu un gascan nordic care zboara peste valurile mari ale oceanului, avand pe revers Curtea Europeana de Conturi, in timp ce Parlamentul European este plasat pe cea mai mica bancnota de 5 euro, cu un izvor de munte.
Incepand din 2016, BCE nu a mai emis o bancnota de 500 de euro din cauza "ingrijorarilor ca aceasta bancnota ar putea facilita activitatile ilicite", dupa cum spunea Rob Wainwright, directorul de atunci al Europol.
Principalele personalitati europene selectate de BCE s-ar putea dovedi controversate, potrivit Reuters, deoarece sunt reprezentate doar sase din cele 20 de tari ale zonei euro. Reactiile initiale de pe retelele de socializare au fost, de asemenea, critice, cu apeluri pentru o mai mare concentrare pe stabilitatea preturilor in loc de noi bancnote. "Nu va lasati pacaliti de „iubim Europa”", a spus un comentator pe X. "Cumparati aur, argint si marfuri".
Controversele cu privire la subiectele pentru bancnotele euro nu sunt o noutate. Atunci cand bancnotele euro au fost create de designerul austriac Robert Kalina, bancnotele sale "Varstele si stilurile Europei" prezentau sapte poduri abstracte, fictive, reprezentand diferite epoci de design, in loc sa aleaga desenele sau figurile istorice ale unei tari in detrimentul celorlalte. Cu toate acestea, toate aceste poduri atent neutre apartin acum Tarilor de Jos, deoarece designerul olandez Robin Stam le-a recreat in orasul sau natal Spijkenisse in 2011.
Potrivit unui purtator de cuvant, BCE trebuie sa organizeze un concurs pentru designerii din UE, un juriu, o consultare publica privind lista scurta si decizia consiliului guvernatorilor, inainte de un proces de doi ani pentru punerea in circulatie a bancnotelor. Costul noului design este cuprins intre 5 si 8 centi per bancnota, noteaza news.ro.