Bangladesh: greva a lucratorilor din confectii
Este cunoscuta politica de exploatare dura a fortei de munca pe care o duc brandurile cele mai prospere, care prefera sa-si externalizeze productia pe piete extrem de sarace. Subiectul extrem de delicat este inabusit cu atentie, brandurile se promoveaza prin sustenabilitate si utilizarea de materiale reciclabile, dar uneori iese la suprafata in mod violent. Platiti cu 95 de $ pe luna, muncitorii care fac haine pentru Zara, Levi's si H&M protesteaza de 2 saptamani in Bangladesh.
Patru milioane de oameni lucreaza in Bangladesh in industria textila si sunt extrem de prost platiti. De aceasta data, actiunile de protest coordonate de sindicate au devenit violente: trei oameni au murit in urma confruntarilor cu fortele de ordine, iar sindicatele spun ca politia a intervenit in forta, folosind gaze lacrimogene si gloante de cauciuc.
Autoritatile au anuntat o crestere a salariului pana la 113 $ pe luna pentru lucratorii din confectii, incepand cu 1 decembrie. Insa muncitorii au respins oferta spunand ca salariile nu au tinut pasul cu inflatia in ultimii cinci ani. Inflatia a crescut la 9% intre 2022 si 2023, cea mai mare rata din ultimii 12 ani, potrivit Biroului de Statistica din Bangladesh. Lucratorii spun ca nu vor reincepe munca pana nu li se va garanta salariul de 208 $ pe luna.
Din cauza protestelor, mai multe fabrici din tara au fost obligate sa se inchida, astfel ca al doilea cel mai mare centru de productie de articole de imbracaminte din lume, dupa China, este blocat. In Bangladesh nu au mai fost proteste de asemenea amploare si cu acest nivel de violenta de aproximativ 10 ani, cand s-a prabusit Rana Plaza. Cladirea de noua etaje era plina de fabrici de confectii, iar 1.100 de oameni, majoritatea femei, au murit in dezastru.
Sursa foto: France 24