
Apple si Meta, pasibile de amenda, dupa ce ar fi incalcat noile reguli europene
Apple si Meta Platforms sunt pe cale sa primeasca amenzi moderate pentru presupusele incalcari ale noilor reguli europene menite sa le limiteze influentarea, transmite Reuters, preluate de news.ro.
Ambele companii se afla in vizorul Comisiei Europene din 2023 pentru posibile incalcari ale Digital Markets Act (DMA), legislatie care prevede amenzi de pana la 10% din veniturile globale anuale ale companiilor care nu respecta reglementarile.
DMA, care a devenit lege in mai 2023, are ca obiectiv facilitarea transferului utilizatorilor intre diferite servicii online concurente, precum retele sociale, browsere de internet si magazine de aplicatii, oferind companiilor mai mici sansa de a concura cu gigantii tehnologici.
Sursele au declarat ca autoritatile antitrust din UE sunt mai concentrate pe asigurarea conformitatii companiilor cu legea, decat pe aplicarea de sanctiuni severe, ceea ce explica posibilele amenzi mai reduse.
Un alt motiv pentru sanctiunile moderate este durata scurta a presupuselor incalcari – DMA a intrat in vigoare abia in 2023.
De asemenea, sursele au mentionat contextul geopolitic sensibil, subliniind ca luna trecuta presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat cu impunerea de tarife impotriva tarilor care aplica amenzi companiilor americane. UE a negat acuzatiile ca ar viza in mod special gigantii tehnologici din SUA.
Decizia finala privind cuantumul amenzilor nu a fost inca luata, iar situatia ar putea evolua, au precizat sursele. O hotarare este asteptata in aceasta luna, in concordanta cu declaratiile comisarului european pentru concurenta, Teresa Ribera, care a spus pentru Reuters in februarie ca UE va lua masuri impotriva companiilor care nu respecta DMA.
Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Meta a declarat ca, in ciuda eforturilor sale de a respecta reglementarile UE, continua sa primeasca cereri din partea autoritatilor care depasesc cerintele legii.
Intr-un raport de conformitate DMA datat 7 martie, Apple si-a reiterat pozitia conform careia modificarile impuse de noua legislatie ar putea expune utilizatorii si dezvoltatorii la riscuri mai mari, inclusiv malware, fraude si escrocherii.