2025-04-12 11:59:47

ANPC, controale la operatorii economici si sfaturi pentru cumparaturile de Pasti

Echipele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sunt, deja, pe teren in toata tara si desfasoara actiuni de consiliere, prevenire si control, pentru a se asigura ca produsele ce vor ajunge pe masa romanilor, de sarbatorile pascale, sunt sigure pentru consum, a scris, sambata, pe pagina sa de Facebook, directorul general al ANPC, Paul Anghel.


Potrivit sursei citate, in perioada premergatoare Pastelui, vor fi verificate: carnea si produsele din carne (inclusiv de miel), conditiile de vanzare a oualor si a vopselelor pentru oua, bauturile alcoolice, produsele de patiserie (cozonaci, checuri etc.), ciocolata si produse din cacao.


'Nu cumparati din portbagajele masinilor, chiar daca pretul e mic. Carnea trebuie sa aiba un aspect proaspat, miros placut, fara mucus sau culoare modificata. Verificati pretul de la raft cu cel de pe bon (...) Evitati ouale fisurate, murdare sau pastrate la temperatura mediului ambiant. Coaja trebuie sa fie intreaga, iar la spargere albusul sa fie dens, galbenusul semiglobulos. In cazul oualor vrac, trebuie sa fie afisate clar: calitatea, greutatea, metoda de crestere si data valabilitatii (...) Nu folositi vopsele tipografice sau textile - pot fi toxice', a mentionat Anghel.


De asemenea, in cazul produselor de patiserie, reprezentantul ANPC recomanda cumpararea acestora numai din locuri curate si autorizate, unde personalul poarta echipament de protectie. 'Produsele neambalate sa fie bine protejate si servite cu ustensile. Etichetele trebuie sa arate clar ingredientele (inclusiv alergenii) si data de valabilitate', a subliniat oficialul.


In ceea ce priveste bauturile alcoolice, eticheta trebuie sa includa informatii precum producatorul, concentratia alcoolica, volumul, tipul vinului si originea, iar pentru bauturile spirtoase trebuie sa fie respectate normele Ministerului Finantelor in materie de etichetare.



Vezi si