2023-12-28 17:46:59

Angajatii din muzee incep protestele

Personalul din muzeele cu sindicate afiliate FNS CulturMedia ia in calcul declansarea tuturor formelor legale de protest, din 15 ianuarie, culminand cu greva generala. Muzeografii sunt nemulțumiți de prevederile din Ordonanta de Urgenta pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara, scrie Agerpres.


Potrivit organizatiei sindicale, proiectul de act normativ reprezinta o nedreptate si o grava ofensa pentru intregul sector muzeal din Romania, respectiv pentru personalul din muzeele publice.


Pe criterii aleatorii si discriminatorii, in ceea ce priveste personalul de sub coordonarea Ministerului Culturii, se prevede o marire consistenta a salariilor doar pentru personalul din aparatul central si local al Ministerului Educatiei si pentru personalul Bibliotecii Nationale. De asemenea, in cadrul ierarhizarii salariale, se produc decalaje injuste intre diverse categorii de muzeografi, unii in subordinea Ministerului Educatiei, altii, in subordinea Ministerul Culturii sau autoritatilor judetene/locale. Pentru a nu fi intelesi gresit, consideram ca majorarea salariilor este necesara pentru toate categoriile de muzeografi, indiferent de ministerul sau institutia care le coordoneaza activitatea. Nivelul salarial actual este unul extrem de precar, atat in raport cu costurile de trai, dar mai ales in raport cu nivelul de pregatire si de complexitate a activitatii. Acest nivel de salarizare a condus la un deficit major de specialisti in domeniu cu care institutiile muzeale se confrunta si care pune presiune si mai mare pe salariatii existenti”, se arata intr-o Scrisoare deschisa adresata de Federatie premierului Marcel Ciolacu si ministrului Culturii, Raluca Turcan.


Potrivit documentului, desi calificarea si munca zilnica de muzeograf necesita pregatire continua, inclusiv in domeniul comunicarii, aceasta categorie de salariati “este de multi ani Cenusareasa Culturii”.


„De 6 ani salariatilor din muzee li se tot promite ca salariile lor se vor alinia celor din institutiile de spectacol, eliminand actuala situatie in care exista cultura de gradul 1 si cultura de gradul 2. Raspunsul este actuala ordonanta care instituie o noua discriminare! Intr-o Romanie cu un parcurs euro-atlantic si cultural cu pretentii, salariul minim pe economie in constructii pentru personalul necalificat este mai mare decat al majoritatii angajatilor din muzee. Este si motivul pentru care tinerii absolventi nu se prezinta la concursuri, desi suntem intr-o majora criza de personal in acest domeniu de activitate. Mai mult, marile expozitii internationale, marile proiecte de cercetare arheologica preventiva prilejuite de dezvoltarea infrastructurii nationale, marile proiecte de dezvoltare a infrastructurii culturale se fac exclusiv datorita pregatirii, competentei si atributiilor unor specialisti, platiti insa la nivelul unor categorii necalificate din alte institutii similare”, se precizeaza in Scrisoarea deschisa.


In lipsa unui raspuns si a unor masuri clare, Federatia CulturMedia arara ca, incepand cu 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Nationale, personalul din muzeele cu sindicate afiliate ia in calcul declansarea tuturor formelor legale de protest, culminand cu greva generala.


Printre formele de protest se include si oprirea activitatii pe toate santierele de arheologie preventiva gestionate de muzeele publice, blocand astfel toata activitatea de constructii din Romania, oprirea intregii activitati muzeale, cu exceptia procedurilor minime de asigurare a conservarii preventive a patrimoniului. De asemenea, personalul din muzeele publice din Romania cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate in cadrul cauzelor solicitate.


Pe data de 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii Nationale, vom picheta Ministerul Culturii si vom organiza greve de avertisment la nivelul tuturor sindicatelor muzeale din cadrul federatiei noastre. Chemam alaturi de noi tot personalul din muzeele publice din Romania, indiferent de forma de asociere, precum si toate asociatiile profesionale din domeniul protejarii patrimoniului cultural, pentru redarea demnitatii unui domeniu considerat ca fiind componenta a securitatii nationale! Avand in vedere cele de mai sus, Federatia Nationala Sindicala CulturMedia, alaturi de CNS Cartel ALFA, solicita interventia de urgenta a Ministrului Culturii, pentru o grabnica reparatie materiala si morala necesara in cazul personalului implicat in protejarea, cercetarea, pastrarea si diseminarea patrimoniului cultural national”, se arata in documentul semnat de Bogdan Iuliu Hossu, presedintele CNS Cartel ALFA, si Decebal Vleja, prim-vicepresedinte FNS CulturMedia.

Vezi si