
"Alexandra", filmul despre cutremuratorul caz Caracal
Vara anului 2019 fost marcata de "cazul Caracal", in care doua adolescente - Alexandra Macesanu si Luiza Melencu - au fost rapite, sechestrate, violate si ucise de Gheorghe Dinca. Dupa o ancheta extrem de mediatizata, acesta si-a recunoscut faptele si a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare, dar ulterior a negat comiterea crimelor.
De la inceputul lunii aprilie, in cinematografele din Romania poate fi vizionat filmul "Alexandra”, bazat in parte pe cazul real al Alexandrei Macesanu, fetita de 15 ani din Caracal care a facut autostopul catre casa, dar nu a mai ajuns niciodata. In film, apelul la 112 al Alexandrei nu ramane fara urmari, asa cum s-a intamplat in realitate. Angela este dispecerul care raspunde apelului disperat al Alexandrei. Dar în timpul apelului de urgență isi da seama că echipajele de poliție nu vor putea ajunge la timp, asa ca Angela isi paraseste postul, pleaca singură spre tânără și reuseste să o elibereze. Numai ca Angela dispare fără urmă. Insa cand adevarul este dezvaluit, totul se schimba pentru totdeauna.
In realitate, Alexandra a apelat serviciul de urgenta 112 de trei ori in ziua de 25 iulie 2019, la ora 11:05, reclamand ca a fost rapita, sechestrata si violata intr-o casa din Caracal. De-a lungul intregii zile, Politia a incercat sa identifice locul in care se afla Alexandra, insa a reusit acest lucru abia in cursul noptii urmatoare si a putut executa un mandat de perchezitie abia a doua zi la ora 6. "Va rog, stati cu mine la telefon ca imi este frica”, i-a spus Alexandra operatoarei de la 112. Numai ca aceasta din urma i-a raspuns fara pic de empatie si umanitate: "Nu pot sa stau in telefon, domnisoara, ca avem si alte apeluri".
Autorii filmului "Alexandra” sunt doi talentati cineasti romani stabiliti de mai multi ani in America: Diana Angelson Busuioc este regizorul filmului si detine si rolul principal, iar Marius Neacsu este directorul de imagine si editorul peliculei. Diana a studiat UNATC, Teologie si Limbi Straine in Romania, a visat sa ajunga sa lucreze in America in industria filmului si a reusit. La randul sau, inainte de a se stabili in SUA, Marius Neacsu, care a absolvit UNATC Bucuresti, a lucrat mai multi ani in televiziunile din Romania. Cei doi au mai colaborat la un alt film emotionant: "Armenia, my love” (2016), inspirat de genocidul asupra armenilor.
"M-a marcat ca o fetita a sunat la 112 si-a plans ca cineva o omoara. Si oamenii nu s-au repezit sa o salveze. Ca in zilele noastre, o fetita poate sa sune si sa nu zboare nimeni catre ea... (...) toti suntem responsabili. Pentru ca, cu noi toti ca popor s-a intamplat ceva. (...) Filmul nu este povestea Alexandrei, este dedicat Alexandrei”, marturiseste Diana Angelson Busuioc, cea care, intamplator, se afla in Romania in vara lui 2019 impreuna cu fetita ei si a fost zguduita de acest caz: "... m-a afectat, mai ales ca parinte, incat am spus ca eu voi face un film dedicat fetitei acesteia".
Sursa foto: Adevarul