Alegeri parlamentare in Romania
Astazi au loc alegerile parlamentare, intr-un context extrem de complicat in Romania, avand in vedere decizia CCR de a cere renumararea voturilor din primul tur al alegerilor prezidentiale 2024 - un proces care este asteptat sa fie finalizat dupa inchiderea urnelor (pentru voturile din diaspora, termenul este de 3 decembrie).
La alegerile parlamentare s-au inscris 31 de partide si aliante si 19 organizatii ale minoritatilor nationale. PSD are cei mai multi candidati - 636, urmat de S.O.S. Romania - 636, PNL - 630, AUR - 621, Forta Dreptei - 619, Uniunea Democrata Maghiara din Romania - 596 si Uniunea Salvati Romania - 589 candidati.
Sectiile de votare din Romania s-au deschis la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00. Votul se va putea prelungi pana la ora 23:59, daca in sectia de vot mai sunt alegatori sau daca in exteriorului sediului sunt oameni la coada, care asteapta sa voteze. Romanii din diaspora au la dispozitie doua zile pentru a vota la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor: sambata, 30 noiembrie, si duminica, 1 decembrie. Votul la acest scrutin a inceput vineri la 20.00 ora Romaniei, cand s-a deschis sectia de votare organizata la Auckland, Noua Zeelanda, la ora locala 7.00.
Alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania vor putea vota in tara in baza unuia din urmatoarele documente, valabile in ziua votarii:
- cartea de identitate;
- cartea electronica de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pasaportul diplomatic;
- pasaportul diplomatic electronic;
- pasaportul de serviciu;
- pasaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.
Alegatorii vor vota la sectia la care este arondata strada sau localitatea unde au domiciliul sau resedinta, pe liste permanente. Daca in ziua votului, un alegator se afla in alta localitatea din cadrul aceleieasi circumscriptii electorale (acelasi judet), atunci poate vota la orice sectie din cadrul circumscriptiei electorale (judetului), pe liste suplimentare. Nu va putea vota intr-un alt judet.
Senatorii si deputatii sunt alesi prin scrutin de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, in timp ce norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori. Parlamentul Romaniei va avea, in urma acestor alegeri, 466 de membri, dintre care 136 de senatori si 330 de deputati.
Sursa foto: Libertatea