Halloween a trecut, acum sunt Dias de los Muertos
Pe 1 si 2 noiembrie, Mexicul se umple de flori, lumanari si cranii din zahar colorate, pregatite nu pentru tristete, ci pentru celebrarea vietii celor plecati din aceasta lume. Florile de galbenele, lumanarile aprinse si craniile din zahar, numite calaveritas, sunt nelipsite de pe altarele dedicate celor dragi in Ziua Mortilor, una dintre cele mai importante traditii mexicane. Calaveritas si painile rituale pan de muerto sunt obligatorii in aceste zile de comemorare, dar majoritatea mexicanilor nu le mananca, ci le cumpara pentru a-si impodobi altarele cu ele.
Calaveritas de azucar sunt realizate in principal din zahar, ciocolata sau amarant, insa fiecare regiune mexicana are propria reteta. Se pot adauga migdale, seminte de dovleac, arahide sau miere. Zaharul a fost introdus in secolul al XVI-lea de cuceritorii spanioli, care au adus si tehnica de turnare a figurilor, care a dus la nasterea craniilor din zahar de astazi.
Traditia are radacini prehispanice si se leaga de credintele agricole potrivit carora sufletele celor plecati se intorc acasa in noaptea de 2 noiembrie. Pentru a-i primi, familiile pregatesc altare acasa, aprind lumanari care sa le lumineze drumul si gatesc mancarurile preferate ale celor disparuti. Dar la altarele din curte vezi adesea, de Dia de los Muertos, si alte "bunatati" care erau pe placul raposatului: rachiu, o bere, tigari sau un suc acidulat, langa fotografii si flori. Ba chiar exista si figurine din ceramica modelate cu un sistem de ventilatie care "fumeaza" in memoria celui trecut in lumea de dincolo. Totul in culori cat mai vii, tipatoare.