
8 iunie 1922: primul meci oficial al nationalei de fotbal a Romaniei
Pe 8 iunie 1922, s-a jucat primul meci din istoria echipei nationale de fotbal a Romaniei. Partida Iugoslavia-Romania se termina cu scorul de 1-2. A fost un meci prilejuit de o nunta regala: la Belgrad, Principele Alexandru al Iugoslaviei se casatorea cu principesa Maria a Romaniei.
Apoi, la a doua runda din competitia de fotbal a Jocurilor Olimpice din 1924, nationala condusa de Adrian Suciu avea sa piarda in fata Austriei cu 4-1 si Tarilor de Jos cu 6 la 0, meciuri jucate la Viena, respectiv Paris.
In 1930, Romania se inscrie la Campionatul Mondial, competitie proaspat infiintata, iar la turneul organizat in Uruguay, reuseste o victorie, 3-1 cu Peru, pentru a pierde cu 4-0 in fata viitoarei campioane mondiale, chiar tara gazda, Uruguay. Peste patru ani, in 1934, Romania obtine calificarea si la a doua editie a Campionatului Mondial, dupa o victorie in barajul cu Iugoslavia. La turneul final organizat in Italia, reprezentativa noastra a pierdut disputa cu Cehoslovacia, 1-2 la Trieste. La CM din 1938, am avut sansa ca echipa Egiptului, cu care trebuia sa jucam barajul, sa se retraga, asa ca am ajuns direct la al treilea turneu final consecutiv, care acum avea loc in Franta. Dar norocul s-a jucat cu fotbalistii nostri: dupa ce au incheiat cu un egal (3-3) un meci foarte disputat impotriva Cubei, partida s-a rejucat si, in cele din urma, am pierdut (1-2).
Au urmat 32 de ani de absenta de la o Cupa Mondiala, pana la participarea la cea din 1970, din Mexic, a unei reprezentative conduse de Angelo Niculescu si compusa din jucatori de poveste: Florea Dumitrache "Mopsu", Dembrowski, Satmareanu, Cornel Dinu, Rica Raducanu, Nunweiller, Nicolae Dobrin sau Mircea Lucescu.
Prima prezenta la un Campionat European a venit abia in 1984, cand Romania s-a calificat la turneul final din Franta sub conducerea lui Mircea Lucescu.
Au urmat alti sase ani fara prezente la turneele finale, pana la Italia 1990, unde Romania revenea la un Mondial dupa 20 de ani, de aceasta data pregatita de selectionerul Emeric Jenei si avand in componenta fotbalistii Generatiei de Aur: Hagi, Lacatus, Raducioiu, Ilie Dumitrescu, Silviu Lung, Misha Klein, Marcel Coras, Gica Popescu, Iosif Rotariu, Camataru, Nelu Sabau, Rednic, Andone, Danut Lupu, Bogdan Stelea, Lupescu sau Balint.
Dupa ratarea calificarii la EURO 1992, Romania a fost aproape sa rateze si accesul la Mondialul din 1994. La jumatatea preliminariilor a fost adus insa Anghel Iordanescu in postul de selectioner, iar lucrurile au mers spre bine si nationala noastra a ajuns la turneul final din SUA, unde a jucat in sferturile de finala. Doar faptul ca, dupa prelungiri in meciul cu Suedia, Dan Petrescu si Miodrag Belodedici au ratat loviturile de la 11 metri a facut ca Romania sa nu se califice, in premiera, in semifinalele unui Mondial.
In 1996, Romania a revenit si la Campionatul European, participand la EURO 1996 din Anglia, unde insa a pierdut toate meciurile din grupa.
A treia prezenta consecutiva la Campionatul Mondial a fost consemnata in Franta 1998, unde Romania a fost cap de serie la tragerea la sorti. Dar drumul ei s-a oprit in optimile de finala, unde adversar a fost Croatia, care s-a impus la limita, 1-0.
Ultimul turneu final al Generatiei de Aur a fost EURO 2000, in Tarile de Jos si Belgia. Reprezentativa noastra trecuse in ultimii ani prin schimbari succesive de selectioneri: Anghel Iordanescu, Victor Piturca si apoi Emeric Jenei. Si am jucat din nou in sferturile de finala, unde adversar ne-a fost Italia, la Bruxelles. In minutul 59, Gheorghe Hagi a fost eliminat pentru proteste, iar cu un jucator in plus italienii s-au impus cu 2-0.
Antrenata intre 2003 si 2009 de Victor Piturca, Romania a revenit la un turneu final, calificandu-se la Campionatul European din 2008, din Austria si Elvetia, dupa ce a terminat pe primul loc in grupa G a preliminariilor. Am picat in "Grupa mortii", de care nu am reusit sa trecem.
Au urmat ani cenusii, cu ratari peste ratari ale calificarii la turneele finale, pana in octombrie 2015, cand Romania s-a calificat pentru a cincea oara la un turneu final al unui Campionat European - si tot in Franta. De data aceasta, fanii au avut cu adevarat de ce sa fie suparati: dupa faza grupelor, fotbalistii nostri si-au facut bagajele, trimisi acasa de reprezentativa Albaniei, care ne-a invins cu 1-0.
In calificarile pentru EURO 2020, turneu care urma sa aiba loc in diferite orase din Europa, intre care si Bucuresti, Romania a ratat in cele din urma participarea, desi a beneficiat de o sansa in plus: a ajuns in baraj datorita evolutiei din nou-infiintata Liga a Natiunilor.
Si Mondialul din 2022, din Qatar, tricolorii l-au vazut tot la televizor.
Dar s-a nascut "Generatia de Suflet", construita de Edward Iordanescu, care a venit la carma echipei in ianuarie 2022. Pentru prima oara in opt ani, nationala Romaniei s-a calificat la un turneu final, incheind neinvinsa preliminariile pentru EURO 2024 si ocupand locul 1 in grupa. La turneul final de anul trecut, nationala a beneficiat de incurajarea exceptionala a unei galerii devotate, care a luat cu asalt stadioanele si chiar orasele din Germania unde s-au desfasurat meciurile, ridicand un adevarat "zid galben". Iar primul meci ne-a facut sa speram si sa ne bucuram cum n-o mai facusem de mult: 3-0 cu Ucraina. Au urmat, insa, o infrangere cu 2-0 administrata de Belgia si un egal, 1-1, cu Slovacia - ceea ce ne-a calificat in optimi, de pe primul loc in grupa. Romania a fost eliminata in optimi de selectionata Tarilor de Jos, care s-a impus cu 3-0.
Povestea nationalei de fotbal a Romaniei se scrie mai departe.
Sursa foto: Opinia Timisoarei