
7 mai: Steaua Bucuresti cucerea Cupa Campionilor Europeni
7 mai 1986 a devenit de 38 de ani o data importanta pentru fotbalul din tara noastra: Romania, prin campioana ei din anul 1985 Steaua Bucuresti, a devenit campioana Europei si parte din elita fotbalistica a continentului. Cei 16 fotbalisti bucuresteni de atunci ai clubului impreuna cu profesorii lor, Emeric Ienei si Anghel Iordanescu, au urcat pe "acoperisul" fotbalului si au intrat in istorie. Numai echipa Steaua Rosie Belgrad a mai reusit aceasta performanta, dintre cele de la est de orasul Munchen din Germania.
Campion al Romaniei pentru a zecea oara in istorie in anul 1985, clubul militar nu a pornit in aventura europeana cu un lot numeros. Doar 16 jucatori, la care se va alatura pe parcurs un al saptesprezecelea-surpriza, au fost cei care porneau sezonul 85/86.
Helmuth Duckadam, Stefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Barbulescu, Tudorel Stoica, Ladislau Bölöni, Mihail Majearu, Gavrila Balint, Lucian Balan, Marius Lacatus, Victor Piturca, Marin Radu II, Anton Weisenbacher, Constantin Pistol si Dumitru Stingaciu erau cei 16 cu care Steaua Bucuresti a pornit la drum in campionatul intern, dar si in competitia europeana in sezonul 1985/1986. In marea finala a Cupei Campionilor Europeni, disputata impotriva FC Barcelona, antrenorul secund Anghel Iordanescu a fost trecut pe foaia de joc si a intrat pe teren din minutul 73, ceea ce le-a insuflat elevilor sai curaj si incredere.
Dupa cele 90 de minute regulamentare de joc ale finalei, scorul a ramas alb, asa ca s-au jucat doua reprize de prelungiri, care nu au adus nicio modificare pe tabela de marcaj, asa ca s-a ajuns la loviturile de la 11 metri - aceasta "ruleta ruseasca" a fotbalului, care l-a trimis pe portarul Helmuth Duckadam direct in Cartea Recordurilor a fotbalului - si in galeria eroilor sportului romanesc - pentru ca a reusit sa apere patru penalty-uri, in conditiile unei tensiuni extreme si cu o miza formidabila.
Sursa foto: BeSoccer