2025-03-04 09:38:00

4 martie, Ziua mondiala de lupta impotriva obezitatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) marcheaza anual, la 4 martie, Ziua mondiala a obezitatii, cu scopul de a atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta obezitatea si pentru a creste gradul de constientizare asupra importantei prevenirii acestei boli si a tratarii sale.


In 2025, sloganul sub care se desfasoara campania de informare a OMS este 'Changing Systems, Healthier Lives' ('Schimbarea sistemelor, vieti mai sanatoase') mentioneaza www.worldobesityday.org.


De prea mult timp, raspunsurile la criza obezitatii s-au concentrat asupra indivizilor. Este timpul sa ne indreptam atentia catre sistemele care esueaza. Sistemele de sanatate, sistemele guvernamentale, sistemele alimentare, mass-media si mediile in care lucram si traim. Toate aceste sisteme contribuie la cresterea ratelor de obezitate in intreaga lume. Trebuie sa lucram impreuna pentru a solicita schimbarea acestor sisteme, mai arata sursa citata.


De asemenea, trebuie sa recunoastem obezitatea ca o boala complexa si cronica si una care este, de asemenea, un motor al altor boli. Actiunea impotriva obezitatii este un pas esential in reducerea poverii globale a altor boli cronice, inclusiv diabetul, bolile de inima si cancerul. Impreuna, guvernele, profesionistii din domeniul sanatatii, publicul pot transforma sistemele si pot construi un viitor mai sanatos pentru oamenii din intreaga lume, mentioneaza www.worldobesityday.org.


Aceeasi sursa mai arata ca pana in anul 2035 se estimeaza ca 1,9 miliarde va fi numarul de oameni din intreaga lume care vor trai cu obezitate, obezitatea infantila va creste cu 100%, 1 din 4 oameni va trai cu obezitate, iar numarul de adulti supraponderali ori obezi se va dubla.


Din 2021, a fost creat un grup consultativ global pentru a proiecta si difuza campaniile de Ziua mondiala a obezitatii. Supraponderabilitatea si obezitatea constituie acumulari anormale sau excesive de grasimi, iar indicele de masa corporala (IMC - raportul greutatii in kg la patratul inaltimii in metri) se utilizeaza pentru clasificarea excesului de greutate si a obezitatii la adulti.


Conform OMS, IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate, iar IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitate. Timpul petrecut la televizor, in fata calculatorului, lipsa activitatii fizice si o alimentatie bogata in grasimi, zahar si sare reprezinta cele mai frecvente cauze de crestere a numarului de persoane cu obezitate, mai arata www.worldobesityday.org.


Excesul de greutate si obezitatea pot fi prevenite, in primul rand, prin alimentatie, evitand dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, mancarea de tip fast-food, produsele procesate cu continut ridicat de zahar si grasimi, alegand consumul de legume si fructe, de cereale integrale, practicarea de activitati fizice, noteaza Agerpres.

Vezi si