2025-05-28 19:05:42

29 mai 1953: cucerirea Everestului

Pe 29 mai 1953, primii oameni incheiau cu succes ascensiunea Muntelui Everest si atingeau varful: Edmund Hillary si Tenzing Norgay. Hillary a atins varful de 8848 m la ora 11:30 (ora locala), urmat imediat de serpasul Tenzing Norgay. Condusa de colonelul John Hunt, aceasta era a noua expeditie britanica prin care se incerca o prima ascensiune a Everestului, iar stirea despre reusita a ajuns la Londra la timp pentru a fi lansata in dimineata zilei de incoronare a reginei Elisabeta a II-a. Ulterior, suverana i-a acopdat alpinistului titlul de Sir Edmund Hillary.

In martie 1953, 350 de hamali cu un total de 13 tone de echipament au inceput ascensiunea spre munte. Din 1921, o duzina de expeditii pe Everest esuasera, lasand pe munte 13 morti. Colonelul Hunt adusese camere de presiune si tunele de vant ale Royal Air Force si testase echipamentele in Elvetia, in conditii de mare altitudine. Adusese chiar un lansator de grenade, pentru a trage asupra coastelor inzapezite, declansand avalanse, inainte ca ele sa fi putut cauza pierderi.

La 22 aprilie 1953, la o altitudine de 5400 metri, 10 europeni si 39 de serpasi s-au adunat in cea mai joasa dintre cele noua tabere presarate de-a lungul traseului spre varf. O parte dintre colegii lor o luasera deja inainte, ca sa pregateasca traseul. Unul dintre ei era Edmund Hillary, un un neozeelandez in varsta de 33 de ani. Tenzig Norgay lucrase ca hamal pentru expeditiile din 1935, 1936 si 1938, care esuasera; a fost numit coordonatorul hamalilor si s-a ocupat de organizarea transportului echipamentului. La fel ca multi alti serpasi, Tenzig nu isi cunostea ziua de nastere, iar dupa succesul din 1953, a hotarat sa si-o serbeze in data de 29 mai, ziua in care cucerise cel mai inalt varf al lumii (despre care localnicii nici nu stiau ca este cel mai inalt).

Hillary si Tenzig nu erau cei care, conform planurilor echipei britanice, ar fi trebuit sa fie primii oameni care sa cucereasca Everestul. Ei formau al doilea grup, care escalada muntele in urma echipei formate din alpinistii englezi Bourdillon si Evans. Prima echipa a renuntat cu 100 de metri inainte de varf, din cauza ca ramasesera fara oxigen.

Tenzig Norway isi aminteste de momentul in care l-a strans in brate pe prietenul sau, bucurandu-se sa fie primul serpas care putea vedea in acelasi timp cele doua mari manastiri ale poporului sau: in stanga manastirea Thengboche din Nepal, iar in dreapta manastirea Rongbuk din Tibet.

Edmund Hillary a imortalizat momentul cu cateva fotografii care sunt, si in ziua de astazi, printre cele mai cunoscute in lume - printre care cea in care Tenzing tine in aer pioletul.

Dupa aceasta victorie a omului, de-a lungul anilor, expeditiile pe Everest au devenit frecvente si multi au cautat sa stabileasca fel de fel de recorduri legate de cel mai inalt varf al planetei, dar 29 mai ramane data primei cuceriri.


Sursa foto: Tranquil Kilimanjaro

Vezi si