2025-05-28 14:38:31

28 mai 1937: fondarea primei fabrici Volkswagen

Pe 28 mai 1937 era fondata fabrica germana de automobile Volkswagen - de fapt, este data de infiintare a "Gesellschaft zur Vorbereitung des Deutschen Volkswagens mbH" ("Societatea pregatitoare a masinii populare germane, cu responsabilitate limitata”), care din 16 deptembrie a devenit Volkswagenwerk GmbH. Cuvantul "Volkswagen" inseamna "vehicul popular” sau "al poporului”, fiind preconizat de regimul nazist ca oricare cetatean german sa-si poata cumpara aceasta masina. Compania are, inca de la infiintare, deviza "Aus Liebe zum Automobil” ("Din dragoste pentru automobil”).

In anul 1933, Hitler il insarcinase pe Ferdinand Porsche sa creeze un automobil ieftin si fiabil si astfel in 1938 a aparut Kdf-Wagen, numit mai tarziu VW Kafer (tradus "gandacul”; in romana uzuala, adica faimosul si longevivul "VW Broscuta”; in engleza "VW Beetle").

Inspirata dupa fabrica Ford de la Rouge River, constructia unei uriase uzine VW la Fallersleben a fost sponsorizata, partial, prin bunuri confiscate de la sindicate si construita de muncitori adusi din Italia in urma unei intelegeri dintre Germania si Italia lui Mussolini. Pentru ca era totusi imposibil sa produci o masina atat de ieftina incat sa si-o poata permite aproape oricine, guvernul a sponsorizat un program – un fel de "prima masina” - care s-a dovedit total nefezabil din punct de vedere economic. Si, oricum, a izbucnit cel de Al Doilea Razboi Mondial, ceea ce a presupus schimbarea prioritatilor industriei germane dinspre productia de masini catre productia de razboi.

In timpul razboiului, intre 1943-1944, circa 70% din muncitorii din fabrica Volkswagen erau straini, prizonieri de razboi sau persoane din lagarele de concentrare, dar si multe femei si adolescente rapite din teritoriile ocupate de nazisti, cu cele mai grele conditii de munca pentru cei din Est – polonezi, rusi sau ucraineni, supravegheati cu maxima duritate de ofiteri SS.

Dupa razboi, in iunie 1945, britanicii au preluat controlulul asupra fabricii (distrusa in bombardamente) si au reinceput productia. Niciun producator englez nu a fost interesat sa preia fabrica, motivand ca Beetle nu reuneste conditiile tehnice fundamentale ale unei masini si ca ar fi complet neatractiva pentru cumparatori, iar productia comerciala a masinii ar fi un dezastru economic. In 1948, companiei Ford i s-a propus sa preia Volkswagen, dar un lider al companiei a considerat ca nici fabrica, nici masina nu valoreaza absolut nimic. Dupa cativa ani in care fabrica a supravietuit producand masini pentru armata britanica, ea a revenit statului german in 1948, sub conducerea fostului sef de la Opel, Heinrich Nordhoff.

Din 1948, Volkswagen a devenit un element important – atat economic, cat si simbolic – al regenerarii statului german. Primele masini au fost vandute in SUA in 1949, dar adevaratul succes vine din 1950. In doar cinci ani, productia Beetle-ului a crescut spectaculos, ajungand la un milion de masini in 1955.

Restul e istorie, una de succes. Volkswagen este de cateva decenii unul dintre liderii mondiali in constructia de automobile. Compania si in acelasi timp marca VW apartin azi concernului Volkswagen AG, ca marime al patrulea grup de producatori de automobile din lume, dupa GM, Toyota si Ford.

Iar "Broscuta", care a cunoscut intre timp cateva schimbari minore de design, s-a fabricat pe aproape toate continentele planetei, in zeci de milioane de exemplare, este unul dintre cele mai emblematice modele de masina produse vreodata. Sfarsitul productiei in Europa a venit pe 19 ianuarie 1978. Ultimul Beetle purta numele comercial Volkswagen 1200L si a iesit de pe linia de productie de la Emden, dupa 16.255.500 de bucati produse in Europa. Beetle a continuat sa fie asamblata in fabrica din Puebla, Mexic, pana in anul 2003. In 1998 a fost prezentat New Beetle, care era, de data aceasta, un model de lux, cu o orientare catre clientela tanara.


Sursa foto: Autovit.ro




Vezi si