2024-05-24 08:22:49

24 mai, Ziua eeuropeana a parcurilor nationale

Ziua europeana a parcurilor nationale este sarbatorita, anual, la 24 mai, la nivel continental, cu scopul de a apropia oamenii de natura si pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanta frumusetii naturale in zonele protejate, precum si la importanta conservarii si gestionarii durabile a ariilor protejate din Europa, mentioneaza site-ul www.europarc.org.


Decizia sarbatoririi Zilei europene a parcurilor nationale a fost luata in 1999, cand s-au implinit 90 de ani de la crearea primelor noua parcuri nationale in Suedia (mai 1909). Parcul National Sarek este considerat primul parc national al continentului. In acel an, pe 24 mai, peste o suta de organizatii din 18 tari europene au organizat evenimente de Ziua europeana a parcurilor nationale.


 nitiativa a apartinut Federatiei EUROPARC, organizatie nonguvernamentala, fondata in 1973, ce reuneste sute de autoritati si mii de arii protejate din 37 de tari europene. EUROPARC doreste constientizarea opiniei publice europene fata de importanta rezervatiilor naturale protejate si a parcurilor nationale.


Ziua europeana a parcurilor nationale este celebrata in 2024 sub titulatura: "Voteaza pentru natura" ("Vote for nature") si se refera la alegerile europarlamentare din acest an, la nivelul UE. Natura este importanta pentru noi toti, arata sursa citata. Prin urmare, este esential sa ne ridicam vocile, preocuparile si sa luam masuri pentru a asigura un viitor sanatos pentru oameni si natura.

Romania este membru al EUROPARC prin Academia de Stiinte Agricole, iar ariile protejate care intra sub incidenta autoritatii EUROPARC sunt Delta Dunarii si Parcul National Retezat. Din partea Romaniei, ca membri EUROPARC mai sunt: Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti; Asociatia Altitudine; Administratia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark - Fundatia pentru arii protejate. In Romania, celebrarea Zilei europene a parcurilor nationale a fost marcata, an de an, prin organizarea unor manifestari dedicate celebrarii unor evenimente cu semnificatie deosebita in domeniul protectiei naturii si al ariilor naturale protejate, in organizarea Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva si a altor institutii.


In tara noastra exista 13 parcuri nationale. Cu exceptia Parcului National Muntii Macinului, toate se afla in Carpati, mentioneaza https://romaniasalbatica.ro. Primul parc national din Romania a fost infiintat in anul 1935, in Muntii Retezat, la initiativa profesorului Alexandru Borza si a biologului de renume mondial, Emil Racovita.

Vezi si