2025-03-22 11:28:39

22 martie, Ora Pamantului

Desfasurata in ultima sambata a lunii martie, pe 22 martie 2025, Ora Pamantului (Earth Hour) este cunoscuta pentru momentul 'stingerea luminilor', la care au participat oameni din intreaga lume inca de la prima marcare in 2007, pentru a arata un sprijin simbolic pentru planeta si pentru a creste gradul de constientizare cu privire la problemele de mediu care afecteaza Pamantul.


Dupa mai bine de 15 ani de la primul eveniment, ne aflam intr-un moment critic din cauza crizelor climatice si naturale, punand in pericol soarta singurei noastre case si a viitorului nostru. Suntem aproape de incalcarea pana in 2030 a limitei de crestere a temperaturii globale cu 1,5 °C stabilita de Acordul de la Paris privind clima, iar natura, sursa mijloacelor noastre de trai si unul dintre cei mai mari aliati ai nostri impotriva crizei climatice, se afla, de asemenea, sub o amenintare grava, confruntandu-se cu rate alarmante si fara precedent de pierderi la nivel global. Economisirea energiei este esentiala in lupta cu schimbarile climatice. De asemenea folosirea energiei alternative/regenerabile utilizeaza resurse, precum lumina soarelui, vantul, ploaia, mareele si caldura geotermala, reprezinta forme de producere a energiei care se pot reinnoi in mod continuu, si care aduc beneficii semnificative pentru mediul inconjurator si pentru societate, scrie pe pagina www.earthhour.org/.


Prin urmare, urmatorii sapte ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, impunandu-se sa ramanem sub pragul climatic de crestere cu 1,5 °C pentru a evita deteriorarea ireversibila a planetei noastre. Se impune, de altfel, sa inversam pierderile naturii pana in 2030, incheind deceniul cu o natura mai bogata si protejata. Pentru ca acest lucru sa se intample, oamenii, comunitatile, intreprinderile si guvernele trebuie sa-si intensifice urgent eforturile pentru a proteja si a crea echilibrul pentru dezvoltarea singurei noastre case - Pamantul.


Avand in vedere acest obiectiv pentru 2030, pentru indeplinirea acestuia actiunile trebuie intensificate. Astfel, in 2025, Ora Pamantului - in mijlocul societatilor noastre din ce in ce mai divizate si polarizate, 'cea mai mare ora' pentru Pamant devine un moment pretios de unitate, care reaminteste lumii ca singura noastra casa comuna are nevoie de ajutorul nostru si ca toti putem si trebuie sa jucam un rol in protejarea ei.


Ora Pamantului va invita sa va opriti din alte activitati si sa oferiti cele 60 de minute facand ceva, orice pozitiv pentru planeta noastra. Doar 60 de minute poate ca nu pare mare lucru, dar magia se intampla atunci cand oameni din Asia si Africa, America de Nord si de Sud, Oceania si Europa - sustinatori din peste 190 de tari si teritorii - ofera o ora pentru singura noastra casa, creand cea mai mare ora pentru Pamant, arata https://www.earthhour.org/.


In acest an, mai multe orase din tara si-au anuntat participarea la Ora Pamantului prin oprirea iluminatului public in zone extinse, pentru a atrage atentia asupra importantei fiecarui cetatean in protejarea mediului. Numeroase institutii publice si private din toata tara participa, an de an, la eveniment. In Romania, ea se marcheaza din 2009, continuand traditia stingerii luminilor in mod simbolic. Intre evenimentele organizate in Romania, cu acest prilej, se numara si actiuni educative, concursuri, dezbateri publice, activitati culturale si altele.


In anul 2025, Primaria Municipiului Constanta se alatura din nou initiativei globale lansate de World Wide Fund for Nature, marcand astfel un moment simbolic al solidaritatii pentru planeta - ORA PAMANTULUI. Pe langa stingerea luminilor, si in Parcul Arheologic vor avea loc activitati speciale. Incepand cu ora 18:30, ONG Mare Nostrum va organiza o actiune de informare si constientizare, in care vor fi discutate problemele mediului inconjurator cauzate de activitatile umane. O ocazie perfecta de a invata mai multe despre cum putem contribui la protejarea naturii.


Inspectoratul de Jandarmi Judetean Dambovita va participa activ la actiunea 'Ora Pamantului', sambata, 22 martie a.c., intre orele 20.30 - 21.30, prin stingerea luminilor si oprirea aparaturii electronice in propriul sediu. Exceptie vor face doar sistemul comunicational si dispeceratul unitatii pentru a nu afecta capacitatea operationala si misiunile institutiei. Acestea reprezinta doar cateva din actiunile ce vor avea loc la nivel national, potrivit comunicatelor transmise agentiei Agerpres.


Primaria municipiului Bistrita se alatura si in acest an evenimentului international Ora Pamantului, celebrata in data de 22 martie, ocazie cu care vor fi organizate concursuri cu premii sustenabile si un miniconcert coral. Potrivit informatiilor publicate vineri pe site-ul municipalitatii, actiunile vor fi organizate in intervalul orar 20:30 - 21:30, cand si iluminatul public din zona centrala a orasului va fi intrerupt.


De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o ora in constructii emblematice, astfel: la Paris - Turnul Eiffel, Primaria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf si Piata Concordiei; la Lisabona - Turnul Belem si manastirea Jeronimos; la Londra - Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fantana din Geneva, catedralele din Lausanne si Fribourg, castelul din Chillon; turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malaysia); Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite) etc.


Miscarea 'Earth Hour' a fost initiata de 'World Wide Fund for Nature' (WWF), care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Infiintata in 1961, misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii vor trai in armonie cu natura

Vezi si