2025-05-31 19:55:34

2 iunie 1953: incoronarea Reginei Elisabeta a II-a

Pe 2 iunie 1953, acea loc ceremonia de incoronare a Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, la Westminster Abbey. Tanara suverana urca pe tron nepregatita pentru a domni, ca urmare a decesului prematur al tatalui sau. Cand Regele George al VI-lea a murit, in februarie 1952, Elisabeta a devenit conducatoare a Commonwealth-ului si regina a sapte tari independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Pakistan si Ceylon.

Incoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost prima astfel de ceremonie transmisa la televizor - exceptand momentele considerate "taina divina", si anume ungerea cu ulei sfant si euharistia, pentru care a fost tras un paravan. Evenimentul a fost urmarit de 27 de milioane de oameni in Marea Britanie, adica trei sferturi din populatie, si ascultat de 11 milioane de oameni la radio - un record absolut al acelor timpuri.

Coroana St. Edward, pe care Regina a purtat-o pe cap pe durata ceremoniei, este facuta din aur solid, ceea ce inseamna ca are o greutate considerabila. A fost realizata in 1661 si cantareste 2,23 kilograme. Pe drumul de intoarcere spre Palatul Buckingham de la Westminster Abbey, Regina Elisabeta a II-a a purtat Coroana de Stat Imperiala. Ca parte a protocolului, Regina Elisabeta a II-a s-a alaturat unei liste de fosti monarhi care au purtat inelul de incoronare, cunoscut drept "Inelul de nunta al Angliei”, pe cel de-al patrulea deget al mainii drepte. Inelul a fost purtat la fiecare astfel de ceremonie de cand a fost creat pentru incoronarea regelui William IV in 1831. Numai Regina Victoria a fost nevoita sa foloseasca un altul pentru incoronarea din 1838, deoarece avea degetele prea mici. 

Regina Elisabeta a II-a a domnit ca monarh constitutional in vremea unor schimbari politice majore, cum ar fi decolonizarea Africii, descentralizarea puterii in Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitatile Europene si Brexit. De-a lungul domniei sale, la conducerea guvernului de la Londra s-au succedat 15 prim-ministri, incepand cu Winston Churchill, nascut in 1874, si incluzand-o pe Liz Truss, nascuta 101 ani mai tarziu. 

Printre evenimentele semnificative se numara incoronarea din 1953, celebrarea Jubileului de Argint, de Aur, de Diamant si de Platina in 1977, 2002, 2012 si 2022. A fost cel mai longeviv monarh britanic, cel mai in varsta si mai longeviv sef de stat in exercitiu si al doilea monarh suveran ca lungime a domniei din istoria lumii (dupa Ludovic al XIV-lea al Frantei, care, insa, a domnit si ca minor).

Elizabeth Alexandra Mary Windsor s-a nascut la Londra, la ora 02:40 (GMT), la 21 aprilie 1926, a urcat pe tronul Regatului Unit la 2 iunie 1953 si a murit ca suveran in exercitiu, pe 8 septembrie 2022, la Aberdeenshire, in Scotia.


Sursa foto: Monty Fresco

Vezi si