2025-03-26 07:34:50

1500 de persoane retinute la protestele din Turcia. Intre ele, un jurnalist AFP

Aproape 1.500 de persoane au fost retinute - inclusiv un fotograf AFP - in timp ce zeci de mii de persoane au continuat marti protestele in capitala Turciei, dupa arestarea principalului rival politic al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.


Cele mai mari proteste din Turcia din ultimul deceniu au izbucnit saptamana trecuta in urma arestarii primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, sub acuzatii de coruptie, o masura considerata de sustinatorii opozitiei drept o incalcare flagranta a statului de drept.


Autoritatile au ripostat cu o represiune care a alarmat grupurile de aparare a drepturilor, sapte jurnalisti care au acoperit protestele fiind arestati preventiv marti de un tribunal din Istanbul.


Printre acestia s-a aflat si fotograful AFP Yasin Akgul, ceea ce a atras un repros dur din partea agentiei de presa cu sediul la Paris.


”Incarcerarea sa este inacceptabila. Acesta este motivul pentru care va cer sa interveniti cat mai rapid pentru a obtine eliberarea rapida a jurnalistului nostru”, a declarat Fabrice Fries, directorul general si presedintele agentiei, intr-o scrisoare adresata Presedintiei turce.


Tribunalul l-a acuzat pe Akgul, in varsta de 35 de ani, si pe ceilalti de ”participare la mitinguri si marsuri ilegale”, desi Fries a declarat ca Akgul nu a facut parte din protest, ci doar l-a acoperit in calitate de jurnalist.


”Fara concesii”


Grupul pentru libertatea presei Reporteri fara frontiere (RSF) a denuntat arestarile ca fiind ”scandaloase”, reprezentantul sau in Turcia, Erol Onderoglu, afirmand ca acestea ”reflecta o situatie foarte grava in Turcia”. Pana marti, politia a retinut 1.418 persoane pentru participarea la ”demonstratii ilegale”, a scris ministrul de interne Ali Yerlikaya pe X, avertizand ca nu va exista ”nicio concesie” pentru cei care ”terorizeaza strazile”.


Multimi imense au sfidat interdictia de a protesta si au iesit zilnic pe strazi de la arestarea lui Imamoglu la 19 martie, tulburarile extinzandu-se in intreaga Turcie si provocand ciocniri nocturne cu fortele de securitate.


In fata celor mai mari proteste din Turcia de la revolta Gezi din 2013 privind reamenajarea unui parc din Istanbul, Erdogan a ramas sfidator, denuntand mitingurile drept ”teroare in strada”.


”Cei care raspandesc teroare pe strazi si vor sa dea foc acestei tari nu au unde sa mearga. Calea pe care au luat-o este o fundatura”, a declarat Erdogan, care conduce tara membra NATO de un sfert de secol.


Dar, in timp ce vorbea, mii de studenti au marsaluit prin cartierul Sisli din Istanbul, al carui primar, Resul Emrah Sahan, a fost incarcerat in acelasi caz ca si Imamoglu.


Acestia au scandat ”Guvern, demisia” si au fluturat steaguri si bannere, in timp ce un detasament important de politisti antirevolta statea de paza.


Oamenii din apartamentele de deasupra au batut in oale pentru a-si arata aprobarea.


Multi protestatari si-au acoperit fetele cu esarfe sau masti pentru a evita sa fie identificati de politie.


”Nu ne putem exprima liber”, a declarat pentru AFP o studenta care si-a dat numele de Nisa, precizand ca s-a alaturat totusi protestului «pentru a apara democratia».


Separat, mii de persoane s-au adunat, de asemenea, pentru a saptea seara consecutiv, in cadrul unui protest organizat de Partidul Republican al Poporului (CHP) al lui Imamoglu in districtul Sarachane, unde se afla Primaria Istanbulului condusa de Imamoglu din 2019.


Pregatindu-se pentru ceea ce ar putea fi o lunga confruntare, liderul CHP, Ozgur Ozel, a convocat un miting de masa pentru sambata la Istanbul, despre care a spus ca va fi ”cel mai mare referendum in aer liber din istorie” si va face presiuni pentru alegeri anticipate.


”Ne-am saturat si vrem alegeri anticipate”, le-a spus Ozel protestatarilor.


”O perioada neagra pentru democratie”


Intrucat Politia antirevolta a folosit tunuri cu apa, spray cu piper si gloante de cauciuc impotriva protestatarilor, Consiliul Europei a denuntat o utilizare ”disproportionata” a fortei, in timp ce Human Rights Watch a declarat ca este o ”perioada neagra pentru democratie” in Turcia, noteaza news.ro. .


Organizatia Natiunilor Unite si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la utilizarea de catre Turcia a detentiilor in masa si la ”interzicerea generala ilegala a protestelor”, indemnand autoritatile sa investigheze orice utilizare ilegala a fortei.


La Washington, secretarul de stat american Marco Rubio si-a exprimat ”ingrijorarea” in urma unei intalniri cu ministrul turc de externe Hakan Fidan.


Dar Ozel a spus multimii din Sarachane: ”Numarul nostru nu scade odata cu arestarile - vom fi si mai multi”.


El a adaugat ca amploarea represiunii a fost de asa natura incat ”nu mai era loc in inchisorile din Istanbul”.



Vezi si