118 ani de la primul zbor autopropulsat al lui Traian Vuia
Se implinesc astazi 118 ani de cand, la 18 martie 1906, la Montesson, langa Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima data. Avionul lui Traian Vuia a fost primul aparat de zbor mai greu decat aerul din istoria aviatiei, care a reusit sa se ridice de la sol prin forta motorului propriu, fara alte mijloace. Dupa o acceleratie pe parcursul a 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o inaltime de circa un metru de sol, a zburat astfel aproximativ 12 metri, apoi avionul a aterizat, dupa ce palele elicei (construite de francezul Tatin) s-au oprit. A fost primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) realizat la nivel mondial.
Istoria aeronauticii mondiale ii datoreaza lui Traian Vuia doua premiere absolute: decolarea cu mijloace proprii de bord si trenul de aterizare cu roti pneumatice. Traian Vuia s-a bucurat in cele din urma de recunoasterea rezultatelor activitatii sale, chiar daca multa vreme prioritatea in realizarea zborului mecanic autopropulsat i-a fost atribuita brazilianului (naturalizat francez) Alberto Santos-Dumont; (1873-1932).
Pionierul roman al aviatiei mondiale s-a nascut pe 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caras-Severin, Austro-Ungaria si a murit pe 3 septembrie 1950, la Bucuresti. Macheta aeroplanului Vuia 1, realizata la scara 1:1, se afla in holul de intrare al Punctului Muzeal Traian Vuia din cadrul Muzeului National al Banatului.
Sursa foto: Facebook/Muzeul National al Banatului