2025-01-10 09:44:16

10 ianuarie - Ziua matematicii, informaticii si stiintelor naturii

Pe data de 10 ianuarie, in fiecare an, incepand din 2022, este marcata Ziua matematicii, informaticii si stiintelor naturii. Aceasta zi simbolizeaza importanta disciplinelor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) in dezvoltarea societatii moderne. Alegerea datei nu este intamplatoare, ci coincide cu ziua de nastere a lui Grigore Moisil, unul dintre cei mai mari matematicieni romani, considerat parintele informaticii romanesti.


Grigore Moisil – o viata dedicata matematicii si informaticii

Nascut la 10 ianuarie 1906 intr-o familie de intelectuali din Tulcea, Grigore Moisil a demonstrat de timpuriu un talent exceptional pentru matematica. Dupa finalizarea studiilor liceale la Vaslui, a urmat cursurile Universitatii din Bucuresti, unde si-a obtinut doctoratul in matematica in 1929. Tema lucrarii sale de doctorat, coordonata de Gheorghe Tinescu, a explorat domeniul ecuatiilor diferentiale, punand bazele unei cariere stralucite in cercetare.


Inovatiile lui Moisil si contributiile la informatica


Grigore Moisil este recunoscut ca unul dintre pionierii informaticii, datorita contributiilor sale fundamentale la logica matematica si la dezvoltarea calculatoarelor. Printre realizarile sale se numara:

Logica si algebrele Lukasiewicz: Moisil a utilizat algebrele si logica polivalenta pentru proiectarea circuitelor logice, contribuind la dezvoltarea primelor computere.

Promovarea informaticii in Romania: A avut un rol esential in implementarea primelor cursuri de informatica in tara noastra si a fost mentorul unei generatii de cercetatori care au dus mai departe mostenirea sa.

Sistemele cibernetice: A fost unul dintre primii savanti care au prevazut impactul sistemelor automate si al inteligentei artificiale asupra societatii.

Premii si recunoasteri

De-a lungul vietii, Grigore Moisil a fost recompensat cu numeroase distinctii, inclusiv titlul de membru al Academiei Romane si premiul Computer Pioneer Award, acordat post-mortem de IEEE. Activitatea sa a fost recunoscuta international, iar numele sau este purtat de cateva institutii scolare si strazi din Romania.



Moisil a fost pasionat de literatura si teatru, avand o personalitate exuberanta si un umor fin care l-au facut iubit de studentii sai.

A fost unul dintre primii oameni de stiinta care au discutat despre etica utilizarii tehnologiei.




Vezi si