
1 Mai: telemunca si deconectarea, urmatoarele proiecte la nivel european
Comisarul european pentru locuri de munca si drepturi sociale Nicolas Schmit a asigurat in ajunul zilei de 1 Mai ca telemunca si deconectarea trebuie sa fie "urmatoarele piese ale puzzle-ului" muncii in UE, in timp ce a trecut in revista principalele repere atinse de actualul executiv comunitar in materie de munca, informeaza EFE, preluat de Agerpres.
"Desi mai sunt multe de facut, putem fi mandri de progresele pe care le-am obtinut", a subliniat comisarul intr-o declaratie cu ocazia Zilei Internationale a Muncii, care este sarbatorita miercuri.
Candidatul social-democrat la presedintia Comisiei Europene dupa alegerile pentru Parlamentul European din iunie a declarat ca "telemunca si dreptul la deconectare sunt urmatoarele piese ale puzzle-ului muncii din UE".
"Comisia a lansat o consultare cu partenerii sociali pentru a strange opinii. Comisia ramane angajata sa actioneze asupra acestui aspect crucial al vietii profesionale pentru a prezenta o propunere legislativa eficienta si echilibrata", a spus el.
Parlamentul European a cerut Comisiei o directiva care sa permita celor care lucreaza de la distanta sa se deconecteze in afara orelor de lucru si sa se abtina de la a raspunde la apeluri sau e-mailuri in afara programului de lucru, insa initiativa este blocata dupa esecul negocierilor dintre patronatele si sindicatele europene.
Pe de alta parte, Schmit a salutat directiva privind lucratorii de pe platforme - cunoscuta sub denumirea de "legea rider" -, care reuneste noi reguli pentru a imbunatati conditiile de munca pe platforme precum Uber si pentru a reduce numarul de lucratori independenti falsi in aceste companii.
Luxemburghezul a reamintit ca executivul european a prezentat initiative legislative pentru a imbunatati calitatea stagiilor din Uniunea Europeana si pentru a le permite tinerilor "sa invete noi competente si sa gaseasca un loc de munca de buna calitate".
In martie, Bruxelles a prezentat o propunere de directiva care urmareste sa asigure ca stagiile nu sunt folosite pentru a camufla locuri de munca obisnuite, prin controale si inspectii, si ca stagiarii au aceleasi conditii ca si angajatii, inclusiv plata, cu exceptia cazului in care un tratament diferentiat este justificat de motive obiective.
In ceea ce priveste aplicarea directivei privind salariile minime adecvate, Schmit a remarcat ca "statele membre avanseaza", amintind totodata ca "se apropie termenul limita de transpunere, in luna noiembrie a acestui an".
In plus, el a subliniat "eforturile continue" de abordare a somajului si a reamintit cele doua noi proiecte de finantare comunitara, primul care ii vizeaza pe tinerii care nu studiaza si nici nu muncesc, iar al doilea care ii vizeaza pe cei care sunt somerii de mult timp.
Declaratia s-a referit si la ultimul summit al partenerilor sociali de la Val Duchesse, desfasurat in ianuarie, unde s-au dezbatut provocarile economice si de munca, dupa care Comisia a prezentat un plan de actiune pentru abordarea penuriei de forta de munca si de lucratori calificati.
In plus, Schmit a sarbatorit reperele atinse in timpul Anului european al competentelor, care isi marcheaza inchiderea oficiala marti si care a organizat aproape 2.000 de evenimente si 190 de initiative in intreaga UE. Este vorba de o initiativa a Comisiei Europene de a promova invatarea pe tot parcursul vietii si de a forma cetatenii in noile competente cerute de piata muncii, afectata de transformarea digitala si ecologica.