Stresul, boala secolului 21

„ Omul nu e deranjat de lucruri, ci de felul in care el vede lucrurile.”


 

 

 In emisiunea „Microfonul Deschis”, realizata de Madalina Ion, a fost invitata dr. Ruxandra Constantina, medicina interna, medicina de familie, naturopatie. S-a vorbit despre “Stresul cel de toate zilele, dusmanul nr.1 al sanatatii noastre. Metode naturiste de preventie si tratament”.

Stres, sau stress, reprezintă sindromul de adaptare pe care individul îl realizează în urma agresiunilor mediului; ansamblu care cuprinde încordare, tensiune, constrângere, forță, solicitare, mobbing.

Hans Selye definește stresul ca ansamblu de reacții ale organismului uman față de acțiunea externă a unor agenți cauzali (fizici, chimici, biologici și psihici) constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine. În cazul în care agentul stresor are o acțiune de durată vorbim de sindromul general de adaptare care presupune o evoluție stadială.

Ce este, de fapt, stresul?

„Stresul ar fi o reactie de adaptare a organismului nostru la un agent stresant, care poate fi de natura fizica sau chimica. Stres poate fi un lucru cotidian, cum ar fi faptul ca vecinul face zgomot sau face petreceri noaptea. Stres poate insemna un sef nesuferit sau exigent. Stres poate insemna un examen, un copil neascultator, un sot neintelegator si lista poate continua. Deci, stresul poate fi generat de probleme cotidiene ale zilei sau de fenomene majore, neplacute, cum ar fi un accident sau pierderea cuiva drag sau pierderea slujbei.”

In zilele noastre toata lumea e stresata, parca ar fi de bon-ton sa fii suprasolicitat, epuizat, incordat.

Cele mai expuse persoane sunt persoanele tinere hiperactive, suprasolicitate la locul munca, de multe ori dependente de munca (workaholici), cele care petrec mult timp in spatii inchise, fara acces direct la lumina solara si la aer curat (corporatistii).

Cercetarile au aratat ca stressul apare doar atunci cand gandim negativ despre orice lucru care ne streseaza; gandurile negative vor produce emotii negative (frica, vina, anxietate, remuscari, suparare); Dr. Ruxandra Constantina a tinut sa precizeze: „Un eveniment stresant genereaza un gand stresant, negativ sa spunem. Ma gandesc ca maine nu am cu ce sa platesc intretinerea. Gandul genereaza o emotie negativa. Ma apuca o furie, o angoasa sau din contra, neliniste, depresie. Si aceasta reactie negativa, aceasta emotie, genereaza descarcarea in sange a unor hormoni de stres: adrenalina, noradrenalina, cortizonl in principal. Acesti hormoni sunt hormonii excitatori care, descarcati in sange, provoaca hipertensiunea, accelerarea batailor inimii, o stare de anxietate, colici abdominale, de multe ori parca respiram mai repede si mai greu. Fiecare om are un anumit mod de manifestare.”

La nivel psihic, efectele merg de la furie, anxietate, irascibilitate, pana la atacuri de panica, tulburari de memorie si de concentrare, fobii, depresie. Iar aceste dezechilibre la nivel psihic au efecte negative asupra comportamentului; alterari ale apetitului (cresterea poftei de mancare sau pierderea poftei de mancare), pofte (in special de dulciuri sau grasimi) si dependente (fumat, alcool).

Printre activitatile pe care le putem face pentru a scapa de stres se numara:

- identificarea agentului stresor si incercarea de a-i diminua actiunea nociva asupra organismului nostru;

- renuntarea la dorinta de a fi Number One in toate domeniile, si acest lucru este valabil in special pt noi, femeile, care incercam sa fim the best ca sotii, mame, gospodine, angajate;

- acordarea de timp pentru noi, pentru relaxare, pentru activitati care ne fac placere  (iesire cu prietenii, spectacole, cumparaturi, vizite, sport).

Dintre solutiile naturale care pot combate stresul putem aminti: terapiile cu plante adaptogene (de tip rhodiola rosea, ginseng), plimbarile si exercitiile, meditatia, somnul si comunicarea.

 

Raluca Miroi

 

Now playing:

Lucky Rose ft. Yan Etchevary - The Way You Want

Next: Lucky Rose - The Way You Want
player

Week-end Party!

Seara de sambata o dedicam petrecerilor si distractiilor! Mike te pune la dans cu piese alese special pentru tine!

*Titlul albumului*