"Noua urgenta sanitara"

Un procent insemnat din cei vindecati de COVID-19 raman cu fibroza pulmonara


"Noua urgenta sanitara" - asa au caracterizat medicii pneumologi italieni constatarea pe care au facut-o in privinta pacientilor declarati vindecati de COVID-19, si anume ca cel putin 30% dintre ei raman cu sechele pulmonare grave. Mai precis, cea mai importanta observatie este ca 30% dintre acesti pacienti arata semne de fibroza pulmonara – cicatrici mari pe plamani care provoaca probleme respiratorii ireversibile. Aceste probleme ii afecteaza si pe pacientii tineri.

Aceleasi constatari au fost raportate si de medicii chinezi, si de cei din Hong Kong, in perioada incipienta a pandemiei, insa numarul de cazuri insuficient si simptomatologia extrem de diversa au derutat pentru o perioada specialistii, care au intreprins investigatii pe un numar din ce in ce mai mare de bolnavi.

”Vom avea o noua categorie de pacienti cu cicatrici la nivelul plamanilor si cu insuficienta respiratorie”, spune presedintele Societatii Italiene de Pneumologie, Luca Richeldi.

In Pavia, o clinica dedicata pacientilor vindecati de COVID-19 functioneaza deja din 27 aprilie. Datele preliminare confirma primele observatii din China, de la nivelul lunilor decembrie-ianuarie: mai mulți pacienti au probleme respiratorii cronice si cicatrici la nivelul plamanilor. Medicii estimeaza faza acuta a acestor probleme la minimum sase luni durata, apoi pacientii dezvolta insuficienta respiratorie si fibroza pulmonara - ambele, cronice - si isi reduc capacitatea de efort. De aceea, ei trebuie sa urmeze un program de reabilitare pulmonara, pentru a recupera macar partial ceea ce a fost afectat de COVID-19.

(Sursa foto: Radiopaedia)
 

Now playing:

Lucky Rose ft. Yan Etchevary - The Way You Want

Next: Lucky Rose - The Way You Want
player

Week-end Party!

Seara de sambata o dedicam petrecerilor si distractiilor! Mike te pune la dans cu piese alese special pentru tine!

*Titlul albumului*