Made in Romania – DRAGOBETE!

Pe 24 februarie, se iubeste romaneste!


Dragi baieti, iubite fete, il avem pe Dragobete, sau  Cap de primăvară, cum se mai numeste in traditia populara.  Pe 24 februrie, se iubeste romaneste!

Se spune ca: 

- în Oltenia, toţi localnicii care participau la petreceri în ziua de Dragobete erau ocoliţi de boli, tot anul. Apa adunată de pe frunzele fragilor avea puteri magice. Dacă era adunată şi folosită de fetele nemăritate, acestea deveneau mai frumoase ca oricând şi atrăgeau privirile băieţilor.

 - în Argeş, povestea lui Dragobete spune ca acesta era fiul Babei Dochia, un june frumos şi nemuritor care umblă prin lume asemenea Sânzienelor şi Rusalelor.

 - O altă legendă spune că Dragobetele, tânărul frumos, iubăreţ şi îndrăzneţ, fura inimile fetelor şi nevestelor tinere. Din acest motiv, el a fost metamorfozat de Maica Domnului într-o plantă numită Năvalnic, pentru că iubirea Dragobetelui era ca un joc năvalnic.  Năvalnicul a fost apreciat şi ca plantă de leac cu efecte cicatrizante, calmante şi astringente.

 De  stiut:

-E semn rău dacă un tânăr sau o fată nu întâlneşte, de Dragobete, un reprezentant de sex opus, pentru că, până  anul viitor, acea persoană rămâne singura. 

-Dacă auzi pupăza, eşti norocos.

-Când plouă în ziua de Dragobete, în mod sigur, primăvara va veni mai repede şi va urma o vreme frumoasă.

-În această zi, nu se spală rufe, nu se coase şi nici munca la câmp nu este permisă. 

În schimb, gospodinele trebuie să facă o curăţenie exemplară în toată casa, deoarece această îndeletnicire aduce spor şi prosperitate în acea gospodărie.

- este interzis sa plangem!(doar de fericire!)

Avem dezlegare la petreceri si spectacole: 

’’Dragobetele sărută fetele’’ - sărbătoarea dragostei la români e marcată şi anul acesta printr-un eveniment folcloric care va avea loc la Sala Radio. Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraş, prezintă duminică, de la ora 17.00, concertul „Dragobetele sărută fetele”. Biletele costă între 10 şi 20 de lei.

Weekendul acesta, la Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti’’ si la Muzeul Naţional al Ţăranului Român se sărbătoreşte Dragobetele, fiind prezenti meşteri şi artizani care pregatesc cadouri speciale pentru sufletele pereche. Pentru acest eveniment e frământat un cozonac domnesc, cântărind 10 kilograme şi având formă de inimă. 

De asemenea plăcintele “poale-n brâu” vor fi rumenite în cuptoare, de dimineaţa până seara, în cele trei zile ale târgului.

Duminică, începând cu ora 11.00, constănţenii şi turiştii aflaţi pe Litoral vor sărbători Dragobetele într-un mod inedit, la crosul ‘‘Love2Run’’, pe scările din faţa Plajei Modern din Constanţa. Maratonul se va desfăşura pe nisip şi e musai să fie cu jumătatea alaturi! Taxa de înscriere e 60 de lei pentru cuplu. Lungimea traseului de alergare este de aproximativ 700 de metri. 

Tot maine, de Dragobete, îndrăgostiţii, şi nu numai, pot călători cu trenul, la jumătate de preţ, iar la megafonul Gării de Nord din Bucureşti vor răsuna poveşti de dragoste. CFR Călători pune în vânzare bilete la jumătate de preţ, în special pentru îndrăgostiţi. Prin oferta „Plimbaţi-vă în doi! Jumătate tu, jumătate noi!”, reducerea e de 50% din tariful biletului întreg, se acordă la achiziţionarea a două bilete pentru acelaşi tren InterRegio şi e disponibilă exclusiv la casele de bilete din staţiile şi agenţiile CFR. 

Sa fiti iubiti!

Alina Decu

Now playing:

Lucky Rose ft. Yan Etchevary - The Way You Want

Next: Lucky Rose - The Way You Want
player

Week-end Party!

Seara de sambata o dedicam petrecerilor si distractiilor! Mike te pune la dans cu piese alese special pentru tine!

*Titlul albumului*